Istorija ostrva Skiatos

Malo ostrvo, velika istorija

Malo ostrvo-bogata istorija. Ovo definitivno važi za grčko ostrvo Skiatos. Ime ostrva potiče od reči Skia što znači senka a odnosi se na senke koje stvaraju borove šume koje dominiraju ostrvom. Po drugom predanju ovo ostrvo zapravo senka susednog ostrva Atos, a u nekim predanjima se govori i da je senka planine Pilion. Bilo kako bilo, ovo ostrvo ističe se i nije ni u čijoj senci u današnoj turističkoj ponudi Grčke.

Prvi put se ostrvo spominje još kod Herodota. Ostrvljani su obožavali Boga Dionisa, čije kultno ime je bilo “Skianthos”.

Kroz istoriju Skiatos se često borio protiv svojih okupatora i uspevao na kratko da dobije svoju nezavisnost. Prvi put je postao nezavisna država 404 godine pre nove ere. Nakon kratkog perioda, osvojio ga je Aleksandar Veliki i tako opet učinio da izgubi svoju nezavisnost. Sledila su  nestabilna stoleća puna ratova i osvajanja. Tek 221 godine naše ere Skiatos je uspeo da uspostavi nekakav mir i stabilnost. U vekovima koji su dolazili sledila su osvajanja od strane pirata, turskih imperatora i hrišćanskih propovednika.

Zanimljivo je da prva zastava nezavisne grčke kreirana i nastala upravo na ovom ostrvcetu. Naime, monasi sa Atosa su ovde napravili manstir, naziva Evangelistria i 1808. godine sa vrha ovog manastria zaviorila se zastava nezavisne države Grčke.

Pozicija i odlična vegetacija učinili su da ovo ostrvo kroz istoriju samo dobija na značaju i ne prestaje da se razvija. Nažalost, za vreme Drugog svetskog rata ostrvoje bilo uništeno od strane nacista. Skiatos je bila destinacija na kojoj su mnoge itnernacionalne izbleglice našle svoje utočište. Deo njih je ostao i nakon rata i srećom, posle rata je razvoj i ponovna izgradnja ostrva tekla ubrzano.

Sedamdesetih godina našeg veka Skiatos je počeo izgradnju aerodroma. S obzirom na to da je Skiatos malo ostrvo, onomad još manje nego danas, ostrvo su uspeli da povežu sa manjim ostrvom-Lazaretom koje je nekada služilo kao karantin za obolele od Lepre.

Popularnost ostrva naglo skače posle 2007. godine kada su prirodne kulise ovog mesta poslužile za snimanje nekoliko scena popularnog mjuzikla Mamma mia. Od tada je ovo jedna od omiljenih destinacija ljubitelja filma, pogotovo među Britancima porasla je zainteresovanost za posetu Skiatosu.

Ostrvo je među domaćim stanovništvom posebno poznato kao “ostrvo dva Aleksandra”. Ovim se aludira na Aleksandra Papadijamantidija i Aleksandra Morajtidija. Prvi Aleksandar bio je monah, pisac i pesnik, a o njegovoj popularnosti govori i to da se jedini muzej na ostrvu bavi upravo životom i delom ovog velikana i nosi ime Papadijamantidija.

Ostrvo Skiatos raspolaže sa 60-65 peskovitih plaža, a na njemu ukupno živi nešto više od šest hiljada ljudi, večinom skoncentrisati u istoimenom glavnom gradu.  Grad Skiatos posmatran iz vazduha ima izgled potkovice, obuhvatajući svoju luku i glavno pristanište. Sav puls ostrva najbolje se doživljava šetajući kroz ulice ovog grada. Tipična grčka gradnja može se videti i na ovom ostrvu, male kuće bele boje sa tipičnim plavim detaljima i mnoštvo šarenog cveća. Klima na ostrvu je veoma povoljna te ga turisti posećuju od aprila do oktobra. U jeku sezone možete sresti i dosta turista iz Srbije, Nemačke ili Velike Britanije.

Zato ukoliko vas ovog leta put odvede do ostrva Skijatos, sada znate da se iza njega krije bogata istorija. Oni koji bi možda istraže egiptsku istoriju onda je za njih Egipat letovanje 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

51 − = forty five