Besplatne aktivnosti u Antaliji, Turska

Letovanje u Antaliji

Želite da uštedite novac dok ste na odmoru? Bilo da rezervišite “all inclusive” hotel, gde su Vam obezbeđeni svi obroci, ili obezbedite apartmanski smeštaj sa slobodom da obedujete na različitim lokacijama, uvek imate želju da iskusite nove atrakcije ili tražite jeftine avio karte. Evo nekoliko stvari koje možete probati, ukoliko se odlučite da letujete u Antaliji. Turska letovanje može da počne.

alanja turska

Stari grad i marina

Poznat kao Kaleiči, stari grad Antalije bi trebalo da bude na vrhu vaše to-do liste. To je u suštini čitav lavirint uskih ulica, prepunih radnji i restorana, idealnih za istraživanje. Idealno je da se ispuni dan, ili čak dva, istražujući lepote ovog živopisnog kutka Antalije. Ovde se nalazi mnoštvo fascinantnih istorijskih atrakcija. Ako dobro isplanirate posetu, možete uživati u divnom zalasku sunca.

alanja stari grad kaleici

Lara

Znamenita plaža uz Antaliju. Obavezno izdvojite vreme da posetite letovalište Lara, sa svim svojim zabavnim sadržajima. Lara predstavlja tursku verziju Las Vegasa. Ima jedinstvenu zlatnu plažu, koja se pruža na 12 km. Ne košta Vas ništa da zauzmete mesto na pesku i uživate satima na suncu i u vodi sa svojim najmilijima. Plaža Lara ima plavu zastavicu, tako da budite sigurni da je voda bezbedna i čista za Vašu dečicu, koja se ovde bezbrižno mogu igrati i prskati među talasima.

lara turska

Himera plamenovi

Za nešto malo drugačije, krenite prema gradu Cirali, na jugozapadu Antalije, i posetite nešto što se može opisati samo kao fascinantna mitska planina. Locirane na oko 1 km uz planinu Himera, nalaze se brojne konstantne vatre koje izlaze iz kamena. Postoji mnogo priča o ovom magičnom fenomenu, ali ako ćemo realno, ove stalne vatre nastaju mešavinom metana i drugih gasova koji izbijaju na površinu. Ovde postoji kamena staza ka plamenovima, naročito atraktivna u sumrak.

Hadrijanova kapija

Ovo je svakako vredno slikanja. Najupečatljivija atrakcija u gradu. Nalazi se u samom centru grada, na Ataturkovom bulevaru, i važi za glavni ulaz u Kaleiči, stari grad. Ova vredna istorijska ruina datira iz 130. godine, kada je sagrađena kao spomenik posete vladaoca Hadriana. Sada veličanstveno stoji i očarava svakog ko poseti Antaliju.

Kula sa satom

Jedna od središnjih tačaka u starom gradu Antalije, je kula sa satom. Poznata je i kao Antalija Sat Kulesi. Mnogo ljudi je uzima kao mesto sastajanja ili početnu tačku istraživanja starog grada. Ali i ulazak u kulu važi kao veoma interesantan, jer se sa kule pruža divan pogled. Upijte božanstvenu atmosferu ovog dela grada i napravite fantastične fotografije, jer je pogled prema luci vrlo lep, a okolo starog grada ima pregršt sjajnih kafića i restorana.

Lician staza

Lician staza je popularna i živopisna staza koja koja se pruža paralelno sa obalom, od Olu Deniz (pored Fetijea). Ovde se pružaju fenomenalni pogledi na Likijsku obalu i Mediteransko more, i velika je mogućnost da se istražuje ili peške ili biciklom. Ovo je idealna aktivnost ako uživate u all inclusive usluzi.

Duden vodopadi

Duden vodopadi su atrakcija koja se jednostavno mora obići, kada se ide na odmor u Antaliju, i postoji mnogo vrsta tura koje Vas vode do ovih vodopada da ih vidite i naučite nešto o njima. Ali ako želite samo da ih vidite, ne morate da rezervišite neku od tura. Postoje dva dela vodopada: Gornji Duden vodopadi su smešteni u unutrašnjosti, na oko 30 minuta od Antalije, a Donji Duden vodopadi se spuštaju tačno sa litice u more, blizu Lara plaže. Najbolji način da posmatrate Donje Duden vodopade je iz broda na moru, ali svi su dostupni putem (kolima ili busom).

Bazar u Antaliji

Put u bilo koji deo Turske ne bi bio potpun bez odlaska u bazare i radnje po kojima je zemlja toliko poznata. Čak i ako ne planirate da trošite novac, poseta bazaru je divan način da se prepustite lokalnoj kulturi i turskom načinu života. Šetnja uskim prolazima, uz razne zvukove i prijatne mirise ostaje kao veoma prijatna uspomena. Možda ipak na kraju, nešto i kupite.

Konjalti plaža

Još jedna odlična plaža, vredna Vašeg vremena, Vaše posete. Ova plaža se nalazi na zapadnoj strani grada. Konjalti plaža i Lara plaža su dve glavne atrakcije u gradu, tako da, birajte! Konjalti plaža ima izvrsnu planinsku pozadinu i proteže se na 7 km. Može se provesti ceo dan na plaži, pošto ima sve što je potrebno: toaleti, tuševi, svlačionice, kao i dosta restorana.

Jivli minaret i džamija

Kada uđete u stari grad Antalije, postoji nekoliko znamenitosti koje se vide sa svake tačke. Jedna od znamenitosti je kula sa satom, koja je već pomenuta, a tu je i Jivli minaret i džamija. Minaret je obeležje grada. Arhitektonski, minaret i džamija su besprekorni. Unutar džamije ćete mnogo toga naučiti o istoriji XIII veka.

Karalioglu park

Ovaj park predstavlja mir u užurbanoj Antaliji. Veoma je atraktivan i leži na obali, i odatle se pruža divan pogled na antičku luku. Ovde su šetnje izvanredne, a naročito izleti. Ima mnogo toga da se vidi u parku, Hidirlik kula, ulični prodavci i zabavljači. Ne propustite ovaj dragulj Antalije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight + two =